- 100 g blonde linzen
- een snuf zout
- 800 g-1 kg oranje pompoen
- 11/2 liter groentebouillon
- 2 courgettes, in dikke plakken
- 2 el olijfolie
- versgemalen peper
- 500 g mosselen
- print125 ml crème fraîche
- enkele takjes kervel of koriander, gehakt
- Extra: schone theedoek, zeef, staafmixer of keukenmachine
BEREIDING
Was de linzen en breng ze in een pan met ruim koud water aan de kook.
Laat ze ca 30 min koken tot ze gaar zijn; voeg aan het einde van de kooktijd pas zout toe.
Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in blokjes in een ruime pan de bouillon aan de kook.
Houd een handvol blokjes pompoen apart, kook de rest van blokjes in de bouillon in ca. 20 min gaar; voeg halverwege de plakken courgette toe.
Verhit intussen de olie in een koekenpan en bak de achtergehouden blokjes pompoen in ca 15 min zachtjes gaar, breng op smaak met zout en peper.
Was de mosselen en kook ze in een pan met een klein laagje water tot ze opengaan.
Haal ze uit de schelp.
Schep de mosselen samen met de uitgelekte linzen bij de gebakken blokjes pompoen in de koekenpan en houd warm.
Leg een schone theedoek in een zeef en hang boven een kom.
Schenk er het mosselvocht door.
Voeg de crème fraîche en het mosselvocht aan de bouillon met groenten toe.
Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine.
Verdeel de soep over voorverwarmde kommen en schep er de mosselen, linzen en blokjes pompoen in.
Strooi er de gehakte kruiden over.