• - VOOR DE BOUILLON
  • ½ tl kruidnagels
  • 4 steranijs
  • 1 flinke tl korianderzaad
  • 3 kaneelstokje
  • 1tl peperkorrels, zwart of gemengd
  • stukje gember van 5 cm, geschild en in plakjes van ½ cm
  • 1 grote rode ui, in ringen van ruim 1 cm
  • 1 el plantaardige olie
  • 8 grotegedroogde shiitake
  • 2 stengels citroengras
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 2 grote el tomatenpuree
  • 1½ tl zeezout
  • 125 ml sojasaus
  • 3 el zwarte rijstazijn
  • - VOOR DE SEITAN
  • 375 ml groentebouillon
  • 2 teentjes knoflook , geperst
  • 65 ml sojasaus
  • 1 el pindaolie
  • 1 tl gember, geraspt
  • 280 g glutenpoeder (bij de toko)
  • 2 elvoedingsgist (bij de natuurwinkel)
  • 25 g kikkererwtenmeel (bij de natuurwinkel of toko)
  • 2 tl vijfkruidenpoeder
  • ½ tl witte peper, gemalen
  • - VOOR DE SEITANMARINADE
  • 3 el suiker
  • 3 el limoensap
  • 2 el sojasaus
  • 2 grote sjalotje, geschild en fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, geraspt
  • 1 stengel citroengras , fijngehakt
  • 2 bosuitjes, schoongemaakt en in dunne ringen
  • - VOOR DE SOEP
  • 1 el pindaolie
  • 450 g paksoi, in stukken van ruim ½ cm
  • 1 grote wortel, in luciferreepjes
  • 1 groot pakje rijstnoedels (mihoen), gaargekookt en afgespoeld met koud water
  • - VOOR DE GARNERING
  • 400 g taugé
  • flink bosje koriander
  • 4 grote takjes Thaise basilicum (toko)
  • 4 grote takjes munt
  • 4 dikke partjes limoen
  • gefrituurde uitjes
  • 4 el Sriracha-chilisaus
  • Extra: stoompan, 4 grote kommen met een inhoud van minimaal 500 ml

BEREIDING
Bij het eten van pho, Vietnamese noedelsoep, draait het allemaal om keuzes maken: van de aromatische bouillon nippen, een rijstnoedel vastklemmen tussen je eetstokjes, knabbelen aan Thaise basilicum, of kauwen op seitan of knapperige groenten. Het is het makkelijkste om pho in verschillende stappen te bereiden. Maak de bouillon een dag van tevoren, laat de seitan ’s nachts marineren, en verzamel de noedels en andere garnering vlak voor het opdienen. Verhit alleen nog de bouillon en giet over de andere ingrediënten: klaar is je doordeweekse diner. Zwarte rijstazijn is een goedkope, zoetzure azijn die diepte toevoegt aan deze bouillon. Het kan in plaats van balsamicoazijn worden gebruikt.

 

SEITAN

Maak eerst de seitan.

Meng in een beslagkom de groentebouillon, knoflook, sojasaus, pindaolie en gember.

Meng in een tweede kom het glutenpoeder, voedingsgist, kikkererwtenbloem, vijfkruidenpoeder en witte peper.

Maak een kuiltje in het midden en giet daar het bouillonmengsel in.

Roer met een spatel de ingrediënten door elkaar.

Kneed het deeg als al het vocht is opgenomen 2-3 min.

Laat het deeg 10 min rusten en verdeel het in 4 stukken.

Maak van aluminimumfolie 4 vierkanten van 30 cm bij 30 cm.

Leg elk stukje deeg in het midden van een vierkant en vorm tot een platte, ovalen vorm.

Vouw het folie zodat de zijdes 1½ cm overlappen.

Vouw ook de uiteindes twee keer naar binnen, zodat de inhoud afgesloten is.

Let op dat er ruimte rondom de seitan overblijft.

Breng het water in een stoompan aan de kook en stoom de stukken seitan 30 min.

Het is belangrijk dat het water de pakketjes niet raakt.

De seitan zal in grootte toenemen en hoort halfzacht aan te voelen.

Is dit niet zo, laat dan nog 5 min doorstomen.

Laat minimaal 30 min afkoelen voor gebruik.

De seitan kan goed verpakt tot een week in de koelkast bewaard blijven.

Combineer alle ingrediënten van de marinade in een grote, afsluitbare bak.

Snij de afgekoelde seitan in plakken van een flinke ½ cm.

Bedek de plakken in laagjes met de marinade en sluit de bak af.

Marineer minimaal 1 uur, in de koelkast.

 

BOUILLON
Maak dan de bouillon.

Rooster op middelhoog vuur de kruidnagel, steranijs, koriander, kaneel en peper totdat ze geuren, ongeveer 2 min, en zet opzij ineen kom.

Verhit de olie in de pan en bak de gember en ui 8-10 min en roer af en toe, totdat ze donkerbruin zijn.

Doe ook in de kom.

Vul een grote soeppan met 3 liter water en zet op hoog vuur.

Schep 500 ml water uit de pan (ca twee mokken) en doe in de pan waarin je de uien en gember hebt gebakken.

Meng met achtergebleven ui- en gembersappen en doe weer terug in de soeppan.

Voeg de geroosterde specerijen en gebakken gember en ui weer toe en doe de shiitake, citroengras, suiker, tomatenpuree en zeezout in de pan.

Breng met het deksel op de pan aan de kook, zet het vuur laag, en laat 45 min zachtjes koken.

Haal van het vuur en laat 20 min afkoelen.

Giet de bouillon door een kaasdoek in een kom en duw het vocht uit de groenten, door het doek heen.

Doe de bouillon weer in de pan en voeg sojasaus en azijn toe.

Breng op halfhoog vuur aan de kook en houd warm.

Proef en voeg eventueel meer sojasaus, zout of azijn toe.

 

SEITAN

 

Ga verder met de seitan

Laat de seitan op kamertemperatuur komen.

Zet een ingevette grillpan op hoog vuur en grill een laag van plakken seitan.

Keer na ca 2 min met een vleestang om.

Grill dan nog 2-2½ min totdat de seitan goudbruin is en er sappig uitziet.

Houd warm.

Verdeel de rijstnoedels over de grote kommen.

Verdeel de paksoi over de noedels en giet er zoveel bouillon over dat ze onderstaan.

Verdeel daar de plakken seitan over en garneer naar smaak met de taugé, koriander, munt, basilicum, wortel en gefrituurde uitjes.

Serveer met de limoenpartjes.