- 300 g gedroogde witte bonen
- 4 braadworsten
- 1 klont boter
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 2 tomaten, ontveld en in blokjes
- 1 bouquet garni (peterselie, tijm en laurier)
- 2 liter koude vleesbouillon of koud water
- 2 courgettes, in blokjes
- enkele takjes peterselie of kervel, gehakt
- zout en versgemalen peper
BEREIDING
Week de witte bonen een nacht in een pan met ruim koud water.
Laat de geweekte bonen uitlekken in een vergiet.
Snij de braadworsten elk in 3 stukken.
Verwarm de boter in een soeppan en fruit de ui en knoflook 1-2 min.
Voeg de stukken worst toe en bak ze rondom bruin aan.
Voeg de blokjes tomaat, de bonen, het bouquet garni en wat peper toe.
Schenk er de bouillon of het water bij en breng aan de kook.
Laat afgedekt op zacht vuur ca 1 uur zacht koken tot de bonen gaar zijn; voeg na ca 40 min de blokjes courgette toe en kook ze mee.
Voeg een extra scheut bouillon of water toe als de bonen nog niet gaar zijn en verleng de kooktijd met ca 15 min.
Proef de soep en voeg evt nog wat zout en peper toe.
Verdeel de soep over kommen en strooi er de peterselie of kervel over.
Serveer met sneden geroosterd landbrood die zijn ingewreven met knoflook.